Pelastuskoirakon kartturina

Teksti ja kuvat: Kalle Tomi

Tämä on kirjoitettu avaamaan, mitä tarkoittaa olla pelastuskoirakon kartturi ja mitä kartturointiin vaaditaan. Kirjoitus on kirjoittajan näkemys asiasta reilun kahden vuoden ja hieman yli 10 hälytyksen kokemuksella. Pelastuskoiraliiton sivuilta löytyy myös lisää tietoa https://pelastuskoiraliitto.fi/kartturi-materiaali/ 

Hälytys

Kello on 02:45 keskiviikkona, olet nukkumassa ja heräät kännykän hälytykseen. Avatessasi silmäsi tiedät, mitä on tulevan, koska kännykkäsi on äänettömällä ja silti se hälyttää tietyllä hälytysäänellä. Tekstiviesti Vapepan Ohto järjestelmästä on saapunut sanoen ”Operaatio nro 2000/Etsintä/Espoo/8-vuotias tyttö kateissa/Välittömästi. Kuittaus: 2000 ok/ei/pm hh:mm”. Nouset ylös, kävelet pois makuuhuoneesta ja suljet oven antaen vaimosi nukkua. Unisuus on poissa ja tiedostat, ettei ole mitään syytä olla lähtemättä, joten vastaat viestiin ”2000 ok”. Pari sekuntia kuluu ja saat uuden viestin ”Tuomarilan koulu/Puistotie 13, Espoo/8-vuotias tyttö kateissa, punainen pitkähihainen paita, siniset housut, valkoiset kengät, vihreä reppu, tummat hiukset/ VAPEPA-johtajana XX puh XX”. Katsot ulos sataako, tarkistat sään ilmatieteenlaitoksen sovelluksesta ja alat pukea päälle. Otat hälyrepun nurkasta, jossa on valmiina suurin osa tavaroista ja keräät hyllystä GPS:n, otsalampun, taskulampun, varavirtalähteen, jne. sekä otat vähintään vettä itsellesi mukaan. Noin 10-15 minuutin kuluttua hälytyksestä suljet kotioven ja nouset autoon, tarkistat ESPYn hälyryhmän WhatsApp ryhmästä ketkä muut ovat tulossa, syötät osoitteen navigaattoriin ja lähdet matkaan. 

Matkalla lähestyessäsi kokoontumispaikkaa tarkkailet ympäristöä näkyykö kuvauksen kaltaista henkilöä. Saavut paikalle ja ilmoittaudut laittamalla nimesi, syntymäaikasi, saapumisaikasi, puhelinnumerosi ja autosi rekisteritunnuksen ESPYn ilmoittautumiskortille. Sen jälkeen odotat kunnes Vapepa-johtaja antaa sinulle tehtävän. Odotus kestää tällä kertaa vain 15 minuuttia, kunnes poliisi ja Vapepa-johtaja kertovat lisätietoja kaikille paikalla oleville. Kirjaat kaiken tarpeellisen muistivihkoosi ylös, kysyt tarkennuksia, jos tarpeen. Tällä kertaa etsittävästä on kuva ja katsot sen poliisin Facebook-sivuilta. Odotat ja pian Vapepa-johtaja pyytää sinut ja toisen henkilön luokseen. Teille kerrotaan teidän olevan “Koira2” ja annetaan mustavalkokopio kartasta, jolle on piirretty teidän etsintäalue. Teette koiranohjaajan kanssa vielä tarkentavia kysymyksiä, esim. onko viereisellä alueella koiria. Poistutte yhdessä koiranohjaajan kanssa ja tällä kertaa olette kumpikin tuttuja ESPY:läisiä niin ei tarvitse aloittaa kertomalla kuka on vaan aloitatte keskustelemalla tilanteesta ja mistä aloitatte etsinnän kävellessänne autoille. 

Kartturina nappaat nopeasti omat tavarat autostasi ja menet koiranohjaajan autolle ja siitä alkaa sinun työsi eli ohjaat mihin ajetaan. Lopulta olette lähellä etsintäaluetta ja löydätte paikan johon auton voi jättää. Sillä välin, kun koiranohjaaja laittaa koiraa valmiiksi, selvität miten kävelette siihen kohtaan, josta koiranohjaaja halusi etsinnän aloittaa sekä laitat itsesi valmiiksi eli otsalamppu päähän, GPS nauhoittamaan, reppu selkään, jne. Ollessanne kumpikin valmiita kerrot koiranohjaajalle, että lähdemme tuohon suuntaan ja meillä on matkaa etsintäalueelle noin 400 metriä. Saavuttuanne etsintäalueen reunalle käytte läpi alueen etsintäsuunnitelman, ilmoitat johtoon aloittavanne etsinnän ja ohjaat koiranohjaajan oikeaan suuntaan. 

Tämän jälkeen tehtäväsi on pitää koirakko oikeassa suunnassa, tarkkailla itsekin ympäristöä ja koiraakin, kuunnella koiranohjaajan mahdollisia pyyntöjä sekä viestiä johdolle tarvittaessa. Kuljettuanne alueella suunnitelmanne mukaan noin 25 minuuttia, koira lähtee voimakkaasti vasempaan ja katoaa näkyvistä. Koiranohjaaja sanoo, että lähdette tukemaan koiraa, merkkaat nopeasti paikan ylös, josta lähditte ja seuraat koiranohjaajaa. Kartturina seuraat edetessä missä menette kartalla ja huomaat lähestyvänne hakualueenne rajaa. Ilmoitat tästä koiranohjaajalle ja sattumalta koirakin saapuu luoksenne. Näytät missä olette ja koiranohjaaja tekee uuden suunnitelman. Samalla toteat hakeneenne noin puolet alueesta ja laitat sen tilannetietona johtoon. Saatte lopulta alueen käytyä kellon ollessa 05:35. 

Ennen kuin ilmoitat johtoon asiasta keskustelette nopeasti otatteko uuden alueen johdon sitä tarjotessa vai lähdettekö kotiin. Päätätte ottaa uuden alueen. Ilmoitat johtoon alueen olevan käyty ja johto pyytää teitä palaamaan johtopaikalle. Menette sinne, annatte raportin ja johto tiedustelee voitteko ottaa toisen alueen. Saatte alueen ja suuntaatte sinne. 

Olette etsineet alueella hetken ja kellon ollessa 06:45 kännykkä piippaa ja saat viestin ”Operaatio nro 2000 on päättynyt. Etsittävä löytynyt. VAPEPA ja poliisi kiittävät hyvästä yhteistyöstä.”. Suuntaatte välittömästi kohti johtopaikkaa, ilmoittaudutte siellä, palautatte kaiken saamanne ja saatte luvan poistua. Olet lopulta kotona kellon ollessa 07:30, purat tavarat, otat kupin kahvia ja toteat työpäivän alkavan.

Tämä kuvaus oli todellinen eli tämän tyyppinen hälytys meillä on ollut. Hälytykset hyvin usein tulevat myöhään illalla tai yöllä ja kuten tässä ulkona taajamametsässä oli sysipimeää. Tällä kertaa ei sentään satanut kaatamalla, mutta niinkin voi olla. 

Kartturin vaatimukset

Kartturina voit toimia vaikka sinulla ei edes olisi koiraa eli vaatimuksena ei ole pelastuskoiran kouluttaminen. Sen sijaan pelastuskoiran ohjaajana ET voi toimia ellet ole toiminut kartturina useita kertoja hälytyksillä ja mielellään useille eri koirakoille. Polku kartturiksi kulkee siten, että ensin sinun tulee täyttää seuraavat kriteerit eli nämä sinulla tulee olla ennen kuin haet kartturiksi:

 1. Reipas mieli ja kykenet kohtaamaan vaikeitakin asioita. Positiivisuudella jaksaa pidempään. Hälytyksellä voit päätyä löytämään loukkaantuneen tai jopa kuolleen henkilön niin jos epäilet tämän aiheuttavan sinulle traumoja tai muita vaikeuksia niin kannattaa pohtia onko tämä toiminta oikeasti sinulle.
 2. Hyvä kävelykunto ja kyky liikkua vaikeakulkuisessakin maastossa. Kartturina sinun on pysyttävä koirakon perässä ja samalla vielä pystyttävä suunnistamaan. Sinulla ei siis tarvitse olla huippukunto, mutta jos noin 4km/h kävelyvauhdilla 5km metsässä tuntuu mahdottomalta niin kohota kuntoa ennen kuin haet.
 3. Suunnistustaito sekä kartalla/kompassilla että GPS ja sekä valoisassa että pimeässä. Tämä on siis osattava kun hakee eli tätä ei tulla harjoittelemaan hälyryhmään. Jos esim. kuntorastit löytyy ja pystyt etenemään suunnistamalla rastivälejä poluttomassa metsässä niin taitosi on meille riittävä. Lisäksi tietty perus kaupunkisuunnistus vain kartalla pitää onnistua myös. GPS suunnistaminen on myös hyvä osata, mutta jos osaat suunnistaa niin tämä on nopeasti hallussa.
 4. Pystyt noudattamaan toisen antamia ohjeita, vaikka ne itsestä ei tuntuisi parhailta. Koiranohjaaja siis päättää aina mitä tehdään, kartturi tietysti kommentoi tarvittaessa, mutta tekee lopulta kuten koiranohjaaja haluaa.
 5. Et lamaannu kenkien kastuessa tai rankkasateen alkaessa vaan pystyt edelleen jatkamaan.
 6. Sinulla on auto käytettävissä. Tämä toiminta ei mitenkään onnistu ilman autoa.
 7. EA2 kurssi tai vastaavat taidot. Tämä sinulla tulee ESPYssä olla, kun lähdet hälytykselle eli hakiessasi mukaan ei tämän tarvitse olla kunnossa, mutta silloin joudut hoitamaan tämän kuntoon harjoitteluvaiheessa. Huom. ESPY vaatii EA2 vaikka liitto vain EA1.
 8. Vapepa koulutuksista vähintään etsintäkurssi ja suosituksena myös viestintäkurssi. Nämä voit myös suorittaa harjoitteluaikana.
 9. Sinulla on aikaa ja voit lähteä hälytykselle illalla tai yöllä eli pystyt menemään aamulla töihin lyhyiden tai olemattomien yöunien jälkeen tai työsi joustaa. Aina tulee tietty hälytyksiä niin ettei voi lähteä, mutta jos yönselkään lähtö ei onnistu niin tämä toiminta ei ole sinulle.
 10. Koet Vapepa toiminnan mielekkääksi. 

Jos edellisiin kohtiin voit vastata kyllä niin hae ihmeessä mukaan hälyryhmäämme! Voit myös ilmoittautua hälytreeneihin ja toivoa pääseväsi mukaan kartturiksi, jos haluat ensin kerran nähdä mitä kartturointi on ennen kuin haet mukaan. Hakiessasi mukaan tulet aluksi harjoittelemaan hälytreeneihimme ja oikeille hälytyksille lähdet vasta kun olet valmis. Hälytreenit ovat oikeiden hälytysten kaltaisia luotuja tilanteita, joissa sekä Virran suorittaneet hälykoiramme että Virtaan lähitulevaisuudessa tähtäävät hälyryhmän treenikelpoiset koirat treenaavat. Ensimmäisissä treeneissä saat mukaan toisen kokeneemman kartturin, joka osaa antaa sinulle ohjeita, mutta tarkoitus on kyetä mahdollisimman pian toimimaan yksin kartturina.

Mitä kartturilla pitää olla

Edellisissä 10 kohdassa mainitun lisäksi ei sinulla varsinaisesti tarvitse olla mitään erityistä, mutta on tietty monta asiaa, jotka helpottavat sinua ja tekevät toiminnasta miellyttävämpää. Osan näistä saat ESPYltä, kun olet hyväksytty kartturiksi hälyihin. Tällaisia asioita ovat:

 • Oma hälyreppu: Jos sinulla on tällainen niin lähtö on helpompaa ja nopeampaa, kun siellä voi olla monet asiat valmiiksi pakattuna. Itselle esim. siellä on oikeastaan kaikki muu valmiina paitsi ladattavat sähkölaitteet, vesi ja varavaatteet.
 • Hälyliivi: Vapepa tunnuksin
 • Ensiapuvälineet ja avaruuslakana
 • Kompassi ja karttalaukku: Karttalaukuksi periaatteessa käy muovitaskukin, mutta sateella arvostaa sellaista jonka saa kiinni niin ettei kartta kastu.
 • Puhelin:  Siis se mikä sinulla on ja sille joku suojatasku ellei kestä kaatosadetta varmasti.
 • GPS: Puhelimen maastokartoillakin pärjää kyllä, mutta maasto GPS on kyllä helpompi käyttää maastossa kuin se puhelin. Tätä ei kuitenkaan tarvitse todellakaan ostaa heti. Yleisesti ottaen laitteet mitä meillä on ovat Garmin GPSMAP sarjaa.
 • Otsalamppu: Millainen niin tähän on yhtä monta vastausta kuin on vastaajiakin eli jokainen haluaa hieman omanlaisensa. Tärkeää on, että siinä lampussa on tehoa sen verran et sillä näkee jokusen kymmenen metriä hyvin ja sen akku kestää useamman tunnin tai sinulla on vara-akkuja/paristoja mukana. Lisäksi hyvä on olla mukana toinenkin lamppu varalla. Itsellä mukana kulkee itse asiassa kolme lamppua eli päässä tehokas otsalamppu ja siihen vara-akku repussa, repussa toinen paristoilla toimiva suhteellisen tehokas otsalamppu ja hälyliivin taskussa pieni käsilamppu. 
 • Varavirtalähde, akut ja paristot: Plus muista se johto millä puhelintasi ladataan ja että varavirtalähde ja akut on ladattu.
 • Muistiinpanovälineet: Ihan perus vihko riittää, mutta sateella arvostaa paperia joka kestää kosteutta. Kyniä kannattaa olla useita liivin taskuissa.
 • Pilli: Hyvä olla liivissä kiinni
 • Säänmukaiset vaatteet ja jalkineet: Gore-Tex on kova sana takeissa, housuissa ja kengissä, mutta ei se pakollinen ole. Samoin alin kerros vaatteissa on hyvä olla sellainen, että se lämmittää kosteanakin eli villaa, merinovillaa yms. Tässäkin kokemus tuo tiedon mitä itse arvostat, ei mitä muut sanovat.
 • Varavaatetta: Repussa kannattaa olla sateenkestävää ellei ole päällä ja jotain mitä voi laittaa tauolla päälle. Lisäksi ainakin sataessa kunnolla niin autossa on kiva olla kuivaa.
 • Evästä: Tämä kanssa on täysin henkilökohtainen asia eli jollekin riittää puoli litraa vettä, kun samassa toinen juo 2 litraa ja syö 3 energiapatukkaa. Eli kuuntele itseäsi, tiedät parhaiten.

Loppusanat

Pelastuskoirat eivät voi toimia hälytyksillä ilman kartturia, eli me tarvitsemme karttureita. Kartturiksi ehdottomasti kannattaa hakea, jos vaan tuntuu siltä, että tämä on sitä toimintaa mitä haluaisit tehdä ja omaat vaaditut taidot. Kun treenaat ESPYn hälyryhmässä kartturina ja selviät hälytreeneistä niin selviät aivan varmasti oikeallakin hälytyksillä. Tietysti kukaan ei ole seppä syntyessään eli kehityt varmasti hälyjenkin myötä. Lisäksi väitän, että jokainen hälykoiranohjaaja ottaa mieluiten kartturiksi sellaisen, joka on treenannut koirakon kartturina olemista. Sen treenauksen myötä tiedät, miten koirakko yleisesti toimii, tiedät millaista koirakon suunnistaminen on, tiedät miten viestiä jne. eli omaat perustaidot. 

Itsellä oli taustana 40 vuotta partiolaisena mukaan tullessani ja siitä oli paljon hyötyä. Tosin paljon uutta on tullut harjoiteltua eli vaikka koirakon pitäminen tietyssä suunnassa pimeässä ryteikössä ei ollut sellaista mitä olisi oikeastaan koskaan ennen tullut tehtyä. Tuo on jotain sellaista mitä perus suunnistaminen ei ole eli siinähän pyritään kulkemaan kahden pisteen väli ja miten sen kulkee on vapaata, kun tässä kuljetaan kahden pisteen väli tiettyä reittiä niin tarkkaan kuin mahdollista oli edessä sitten mitä vaan. Tässä pitää siis osata suunnistaa eli käyttää kompassia ja lukea karttaa liikkeessä, mutta samalla voit tukea tuota GPS:n avulla nähdäksesi missä olette ja onko suunta ollut oikea. Tässä ainakin itselle on osa tämän toiminnan kiehtovuudesta eli voi hyödyntää aiemmin hankittua osaamista syventäen sitä edelleen ja tehdä vielä jotain yleishyödyllistä. Olisi tietty todella mahtavaa jos joku päivä voisi saada koiran kanssa virran läpi, mutta ellei saada niin tämäkin on jo aivan mahtavaa toimintaa olla kartturina. 

Seuraavaa hälytystä odotellen vaikkakin tietysti oikeasti olisi mahtavaa ellei sitä koskaan tulisi ja kukaan ei olisi kadonnut.