Hälyryhmän terveiset

Teksti ja kuvat: Emilia Carlsson

Espyn hälyryhmällä on tapana toimintakautensa päätteeksi viettää niin sanottu hälypäivä, jossa ensin ulkoillaan koirien kanssa ja tämän jälkeen ohjaajat kokoontuvat vielä pidempään hälykokoukseen, jossa käydään läpi mennyttä toimintavuotta ja suunnitellaan tulevaa vuotta.

Tänä vuonna hälypäivää vietettiin lauantaina 14.12. Noin kymmenen hälyryhmän koirakkoa tapasivat aamupävällä Oittaan ulkoilualueella, jossa ohjelmassa oli suunnistusta ja pieniä hauskoja tehtäviä suoritettavaksi matkan varrella.
Osallistuvat koirakot jaettiin kolmeen ryhmään, joiden piti hakea muutama kiintorasti sekä matkan varrella videoida ja kuvata erillaisia tehtäviä koirien kanssa, kuten esimerkiksi luoketulo, ilmaisu sekä noutoliike. Näissä sai käyttää mielikuvitusta ja luovuuttaan ja heittäytyminen tehtäviin olikin kerrassaan loistavaa.

Coco ilmaisee luotettavasti, vaikka taustalla kuuluukin hieman häiriöitä.


Koirille yhteislenkin koulutuksellinen anti on toimiminen ryhmässä sekä kulkeminen sivistyneesti myös vieraampien koirien kanssa. Tätä pelastuskoira joutuu tekemään myös työssään, joten sitä pitää myös harjoitella.
Parin tunnin ulkoilun jälkeen tyytyväiset koirakot palasivat lähtöpaikalle sopivan märkinä ja kuraisina.

Hessu, Kona ja Welho esittävät hauskan yhteisluoksetulon.
Hippa hoitaa ryhmänsä ainoana noutajana noutotehtävän.

Tämän jälkeen oli hyvä viedä väsyneet koirat kotiin ja siirtyä päivän toiseen osuuteen, eli hälykokoukseen.
Kuluneena vuonna Espyn hälyryhmä on hälytetty tositoimiin 16 kertaa, mikä on hiukan vähemmän kun edellisinä vuosina. Kokouksessa saateltiin myös eläkkeelle kaksi pitkään toiminutta hälykoiraa, kun konkarit Väinö (ohj. Seija Mettälä) sekä Poju (ohj. Jari Miettinen) päättivät hälykoiran uransa tähän syksyyn. Lämmin kiitos Väinölle ja Pojulle.
Myös Noppa (ohj. Gabi Stubb) postettiin hälylistalta muuttuneen elämäntilanteen vuoksi.

Hälyryhmässä onkin parhaillaan menossa pieni sukupuolvenvaihdos, sillä useampi konkari on viime vuosina jäänyt eläkkeelle. Onneksi seuraava sukupolvi on jo hyvässä vauhdissa kehittymässä, joten tulevan vuoden aikana saamme todennäköisesti järjestää useamman viranomaistarkastuksen, jonka läpäisy on vaatimus koirakon hälytyksissä toimimiselle.

Kokouksessa käytiin myös vilkasta keskustelua siitä, mitä osa-alueita painotetaan ensi vuoden koulutuksissa. Pelastuskoirakko on varsinainen monitoimikone, jonka pitää toimia monessa eri ympäristössä, joten kaikkia osa-alueita kuten maastoetsintää, rakennusetsintää, taajamaetsintää sekä hyvää hallintaa tulee myös harjoitella. Hälyryhmä järjestääkin monipuolisia harjoituksia myös tulevana vuonna ja aktiivisella osallistumisella tulee harjoiteltua tarpeeksi monipuolisesti.

Kokouksen lopuksi muistettiin vielä kahta ansioitunutta hälyryhmän jäsentä, kun Stefan Asplund palkittiin Vapepan kultaisella ja Jari Miettinen Vapepan pronssisella ansiomitallilla kiitoksena vuosien aktiivisesta toimimisesta Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa.
Nämä muistamiset menivat oikeaan osoitteeseen, onnea Stefan ja Jari.

Velho, Kona ja Hessu poseeraavat jokainen ohjeen mukaisesti eri asennoissa.