Tanhupallon matka raunioilla

Teskti ja kuvat: Ritva Snabb

Oli maaliskuun alku, kun tyttäreni soitti: vuoden ikäinen schapendoes tyttö etsi kiireellisesti uutta kotia. Tunnen koiran molemmat vanhemmat, sekä Papu isän että Hipsu emon, joten asiaa ei mietitty kuin yksi yön ja kävimme hakemassa tytön kotiin. Koira sai uudeksi kutsumanimekseen Tanhupallo, kun sen jalat eivät pysy maassa ja pallot ovat parasta mitä maailmassa on… tai ainakin melkein. Joka tapauksessa virtaa riittää, ja tietysti sillä on myös karvamato kaverina. Ja vinkupalloja ja röhkivä possu ja… Koirakavereina Maukka -collie ja Papu iskä.

Kavereiden kanssa on kiva hengailla.

Koiran koulutuksessa menetelmäni ovat positiivinen vahvistaminen, naksutinkoulutus, pilli ja palkkasanat. Haluan myös, että koira on itse aktiivinen toimija. Koiran tekemä virhekäytös on vihje siitä, ettei se oikein vielä osaa. Olemme hakeneet paljon positiivisia kokemuksia eri paikoista ja tilanteista. Tanhupallo saa leikkiä tuttujen koirien kanssa ja temmeltää metsässä. Ensimmäiset asiat, mitä lähdin sille kouluttamaan, olivat luoksetulo ja kontakti. Vaihdoin Tanhupallon koulutuskieleksi ruotsin, koska se tuntui koirasta mukavammalta.

Raunioille lähdettiin Tanhupallon kanssa harjoittelemaan ihmisten etsimistä, koska koira on niin ketterä ja energinen iloinen höpsö. Jo ensikosketus rataan kertoi, että koira on siellä kuin kotonaan. Tanhupallon mielestä rauniot ovat yksi parhaista jutuista.

Tanhupallo Espoon raunioradalla.

Ihmisten etsiminen alkoi ukkoihin törmäämisellä. Ja sekös vasta olikin kivaa, kun siinä sai purkista namppaa, eikä tarvitse tehdä mitään. Ukot menivät vaikeampiin ja vaikeampiin piiloihin ja Tanhupallohan etsi ja löysi. Ilmaisuksi valittiin haukkuminen ja sitä alettiin treenailla heti. Purkille haukkuminen oli aluksi haastavaa, mutta metsästä löytyi hyviä osaavia maalimiehiä ja sekin asia saatiin ratkaistua.

Tanhupallo on rohkea tyttö.

Näin meni kesä ja elokuussa mentiin Turun raunioradalle suorittamaan sove. Ohjaajan nälkä kasvoi syödessä, joten haettiin koepaikkaa omalta Oittaan radalta ja suoritettiin lokakuun alussa raunio peruskoe. Raunio loppukokeen Tanhupallo suoritti komealla ykköstuloksella vuoden viimeisessä Oittaan rauniokokeessa 26.10.19.
Huima kehityskaari nuorella koiralla! Ikää sillä on nyt 1v 7 kk, joten ehditään vielä vaikka ja mitä.

Tanhupallo Lapuan raunioradalla uinnin jälkeen.


Haun peruskoetta käytiin kokeilemassa myös, mutta kun ohjaaja ei osaa niin hyväkään koira ei tilannetta pelasta. Etsintäsuunnitelma oli hyvä, mutta sitä pitää myös noudattaa, sanoi testaaja. Niinpä meinattiin jättää yksi ukkeli metsään. Onneksi oli osaavia taidontarkastus- koiria tulossa meidän jälkeen, niin saatiin sekin asia hoidettua mallikkaasti.

Tanhupallo vähän kyllä varmasti miettii, että mitä varten nuo ihmiset tuppaavat eksymään koko ajan. Niitä kun löytyy raunioilta, metsistä, taajamasta, rakennuksista ja vaikka mistä. On ukkoa, akkaa, nuorta ja vanhaa – jopa lapset ja teinit eksyvät. Ihme sakkia!

”Kadonneita” löytyy myös metsästä.

Schapendoes Tanhupallo on mainio harrastuskaveri. Se palkkautuu todella hyvin ruualla, leikillä ja myös sosiaalisesti. Olen todella ylpeä siitä.

Kiitos koiran hyvästä edistymisestä kuuluu meidän upealle lauantain raunioryhmälle, jonka ansiosta edistystä on tapahtunut huimasti.
Nyt, kun rauniokausi on lopuillaan, tulemme keskittymään jälkeen ja pidempiin metsätreeneihin. Ensimmäiset pitkät hakutreenit on jo tehty onnistuneesti, joten tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita.