#treenaayöulkona

Teksti ja kuvat Terhi Aula

Bongasin Facebookista Pohjois-Lapin Pelastuskoirien #treenaayöulkona haasteen ja innostuin ajatuksesta. 

28.8. vietetään Suomen luonnon päivää ja Suomen Latu on järjestänyt haasteen ulkona nukkumiseen jo useamman vuoden ajan. En tiennyt, lähtisikö kukaan kanssani ulos nukkumaan, mutta sen verran tiedän koiratreenikavereistani, että treenaamishaasteeseen voisin saadakin seuraa. Heitin haasteen ilmoille ja sainkin vastauksia mukavasti. 

Kokoonnuimme Espoon Siikajärvellä lauantai-iltana klo 21.30, vielä oli hieman hämärää. Porukassa olikin uusia tyyppejä, joten kävimme pienen esittäytymiskierroksen. Koirarotuja mukana oli kahta eri sorttia, australianpaimenkoiria (Vinna, Tricky ja Siri) ja lagotto romagnoloja (Mitri ja Rollo). Jengi koostui seuraavista: ESPY:n konkarit Gabi Stubb ja Stefan Asplund Vinnan ja Trickyn kanssa, ensikertaa metsähakuun tutustumassa Jasu ja Elina Wennervirta Sirin kera, Matti Yli-Ojanperä oli lainakoira Mitrin kanssa mukana ja Terhi Aula Rollon kanssa. 

Aluksi kävimme tallaamassa reilun kahden hehtaarin alueen ja merkkasimme alueen heijastinnauhoilla. Hyvä että tällainen haaste oli, sain nimittäin vihdoinkin tehtyä heijastinmerkit, kun heijastinnauhat tarvikkeineen on maanneet kaapissa jo 2 vuotta. Iltayö oli todella lämmin olosuhteisiin nähden ja tuulta ei ollut juuri lainkaan. Treenien tavoitteena oli, että Mitri, Rollo ja Tricy suorittaisivat treeninä pidemmän hakutreenin ja Vinna ja Siri tekivät hakua ensimmäistä kertaa pimeässä metsässä. 

Ensimmäiseksi vuorossa oli Matti ja Mitri. Matin omat koirat olivat matkoilla, joten Matti oli hakenut Mitrin mukaan. He olivat ensimmäistä kertaa yhdessä treenaamassa, joten siihen nähden treeni pimeässä meni vallan mainiosti. 

Terhi ja Rollo tulivat seuraavaksi teemalla ”loppukoe harjoitus”. Hallintaosuudessa on vielä hiottavaa, mutta haku osuus meni hyvin ja kolme maalia löytyi, kuten pitikin. 

Stefan ja Tricy tulivat kolmantena ja Tricky irtoili tosi hyvin pitkälle hajun perään ja toimi hienosti.

Gabi ja Vinna tekivät ensimmäistä kertaa pimeätreeniä. Vinnalle pimeys ei vaikuttanut treeniin mitenkään, vaan ihan reippaasti se tuli maalimiehelle ja alkoi ilmaisemaan. 

Jasu ja Siri olivat ihan ensimmäistä kertaa metsähaussa ja vielä pimeässä. Siri on harrastanut raunioita tämän kesän ja Sirin mielestä tässä ei ollut mitään uutta, joten maali löytyi ihan helposti “puuntakaa” ja palkatkin sai hienoista Frozen purkista.

Näiden kiekkojen jälkeen pidimme pienen evästauon ja kävimme läpi treenit ja niiden opit. Tauon jälkeen päätimme vielä tehdä uudet kierrokset Vinnalle ja Sirille toisen ohjaajan Elinan kanssa.

Lopetimme treenit klo 01:45, eli ei ihan koko yötä oltu, mutta jokainen sai treenit toiveiden mukaan tehtyä pimeässä. Kaikki koirat toimivat hyvin pimeässä ja ohjaajat saivat hyviä oppeja käsiinsä. Treenit antoivat hyvää pohjaa syksyn pimeäharjoituksille, joita varmasti on paljon edessä pimenevinä syysiltoina. Ensivuonna #treenaayöulkona uudelleen hieman isommalla osanottajajoukolla!

Terhi Heinänen Pohjois-Lapin pelastuskoirista (PoLaPe) kertoo, miten idea tempaukseen saatiin:

 Idea tuohon #treenaayöulkona tuli sattumalta 2019, kun sattui olemaan pimeätreenit just #nukuyöulkona illalla. Siinä sitten naurettiin, että me ei nukuta vaan treenataan. 🙂 Seuraavana vuonna sovittiin sitten jo etukäteen että Suomen luonnon päivänä aloitetaan pimeätreenikausi. 

Tänä vuonna ajateltiin jakaa tämä homma ja haastettiin mukaan muut pekoyhdistykset, tavoitteena saada mahdollisimman paljon porukkaa treenaamaan samaan aikaan ympäri Suomen. Onneksi peko-ihmisissä on yllytyshullua porukkaa 

Tapahtuma onnistui hienosti ja ainakin seitsemän yhdistystä ympäri Suomea otti haasteen vastaan. Kiva oli katsoa ihmisten julkaisuja eri puolelta Suomea ja kaikilla näytti olleen hauskat treenit.

Ensi vuonna taas jatketaan Suomen luonnon päivänä ja treenataan yö ulkona. Toivottavasti haasteeseen osallistujien  joukko kasvaa!