Hallituksen silmin

Vuosi 2024 pyörähti käytiin, meillä on nyt uudistetut nettisivut ja niitä ylläpitävä aktiivinen tiimi. Iso kiitos hallituksesta uusien nettisivujen tekijöille Riinalle ja Sarille!

Samoin jo nyt maaliskuussa meillä on ollut enemmän tapahtumia kuin vuosiin. Koulutusvastaavien lanseeraamat kerho-illat ovat olleet hyvin suosittuja ja tällainen toiminta on mitä parasta talvikaudelle, jolloin perusharjoittelu ryhmissä on tauolla. Tätä toimintaa hallitus katsoo ilolla ja toivoo vastaavan jatkuvan myös jatkossa. 

Itse pääsin vetämään kahta erilaista kerho-iltaa, eli kertomaan mitä pitää ottaa huomioon etsintäsuunnitelman tekemisessä ja mikä on hälytysryhmä. Kumpikin oli itselle mieluisa mahdollisuus eli hälytysryhmä on se, miksi me yhdistyksenä olemme olemassa, eli meidän päätehtävämmehän on kouluttaa pelastuskoiria sekä ihmisiä niin Vapepa käyttöön kuin pelastustoimen käyttöön. On myös ollut mahtavaa seurata kuinka me yhdistyksenä olemme nostaneet meidän pelastuskoirien määrän kahdesta nykyiseen yhdeksään, ja se vielä tapahtui tässä korona-aikana ja sen jälkimainingeissa. Samaan aikaan on hälytysryhmään tullut paljon uusia aktiivisia jäseniä ja on hyvä muistaa, että pelastuskoira tarvitsee tehtävällä ohjaajansa lisäksi pätevän kartturin tai kartturiparin. 

Vaikka tässä nyt hehkutankin hälytysryhmää, niin mitään muutosta ESPY:ssä ei ole tapahtunut, eli aivan perusharrastaminenkin on täysin sallittua meillä. Ison yhdistyksen etu onkin juuri siinä, että meillä koirat saavat ”outoja” maalihenkilöitä hälytreeneissä ja sen arvo on suuri. Pelastuskoiran ohjaajana toivon perus viikkotreeneissä hyviä ja osaavia maalihenkilöitä, mutta hälytreeneissä melkeinpä toivon aivan päinvastaista eli maaleja, jotka eivät toimi kuten se täydellinen maali. Koiran kun tulee osata ilmaista sekin maali, joka tekee jotain odottamatonta. Jokunen vuosi sitten yhdessä hälytreenissä koirani lähti hyvin määrätietoisesti erään mäen päälle, ja jäin hieman odottelemaan haukun alkua, ja sitten ihmettelin kun mitään ei alkuun kuulunut. Ei kuulunut, kun maali siellä nautti sipsejä ja koira jäi tuijottamaan koskas minä saan sipsin. Maalin lopetettua sipsien syönnin alkoi koira ilmaista. Nyt menikö tässä jotain väärin niin itse sanoisin nykykokemuksella, ettei mennyt, eli koira pysyi maalilla, mutta luullen saavansa suorapalkan odotteli vain ja kun ei saanutkaan ilmaisi hienosti. Tietty olisihan sitä voinut aloittaa sen ilmaisun heti, mutta eipä syövällä maalilla nyt mitään hätää ole ja kyllä minä sinne koiran luokse olisin mennyt koiran GPS paikantimen paikkatiedon perusteella katsomaan, että mitäs siellä oikein on, vaikkei haukku olisi alkanut lainkaan. 

Huhtikuun toisella viikolla meillä on kauden aloitus ja kevätkokous. Saas nähdä ehtiikö lumet sulaa tänä vuonna niin, että pääsemme heti tuon jälkeen polkaisemaan kauden käyntiin. Monella varmasti jo polttelee päästä kausitreeneihin, ja nyt vielä pitää jokunen viikko odotella sitä ja samoin tietoa mihin koulutusryhmään pääsi. Hyvä uutinen oli kuitenkin jo se, että kaikille koulutuspaikkaa hakeneille jäsenille paikka löytyy. Lisäksi jokunen extra paikkakin on vielä, niin saamme uusia harrastajiakin mukaan tutustumiskurssilta. 

Olettehan muuten kaikki huomanneet, että kokeisiin ilmoittautuminen uusiutui tänä vuonna! Tähän saakka koekalenterista on nähnyt kokeet, ja sitten on lähetetty sähköpostia järjestävän yhdistyksen koevastaavalle 4 viikkoa ennen koetta. Nyt kokeisiin ilmoittaudutaan liiton ylläpitämän koesivuston kautta, ja kaikkiin sivuilta löytyviin kokeisiin voi ilmoittautua eli voi vaikka nyt maaliskuussa ilmoittautua lokakuun kokeeseen, jos sivuilla sellainen on. Yhdistykset edelleen hyväksyvät kokeisiin haluamansa määrän kokelaita, mutta he eivät näe kuka kokeeseen on hakenut ennen hyväksyntää. Toinen muutos on se, että nyt saa hakea vaikka 10 samanlaiseen kokeeseen, mutta kun joku yhdistys hyväksyy hakemuksen niin muut hakemukset raukeavat samalla. Pieniä alkukankeuksia on koesivustossa ollut ja varmaan niitä jokunen uusikin nyt ensimmäisen kauden aikana löytyy, mutta kokonaisvaltaisesti ainakin itse koen tämän olevan askel eteenpäin. 

Tavataan kauden avajaisissa ja kauden aikana,

  Kalle